Informació per a les famílies interessades a formar part de l’Associació Un Somriure per Txernòbil


Un Somriure per Txernòbil és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu dur endavant un programa de sanejament per als infants de la zona afectada per la catàstrofe nuclear de Txernòbil (24 d’abril de 1986). Treballam amb associacions contrapart que fan una selecció de les famílies que són més adequades per ser beneficiàries del nostre programa d’acollida.


Alguns nins i nines viuen dins Bielorússia i d’altres dins Ucraïna. Ambdues zones són molt properes i resultaren greument afectades per la radiació. Aquests efectes encara perduren avui dia.
Alguns infants provenen de famílies amb dificultats socioeconòmiques i d’altres vénen directament de centres de menors (orfenats). El fet de donar-los un ambient familiar adequat, una alimentació saludable i la possibilitat de viure a Mallorca (sol, platja, muntanya…) fa que la seva condició física millori de manera objectiva. Es fan valoracions en sortir del país i en tornar-hi a entrar (Bielorússia).
Quan són aquí reben atenció mèdica per part dels professionals de l’Hospital Palmaplanas (Quirón). Bàsicament se’ls fa una revisió pediàtrica general i una revisió dels ulls i de les dents. Solen tenir càries i les despeses per cobrir-les les paga Quirón-Palmaplanas.

Programa Estiu: Possibilitat 1 mes – 2 mesos (julio i/o agost). Els infants solen arribar els darrers dies del mes de juny i se’n van a finals d’agost. Existeix la possibilitat d’acollir-los només durant el mes de juliol. Programa d’Hivern: Estada amb les famílies durant aproximadament un mes per Nadal. Aquest programa es pot dur endavant sempre que hi hagi grup (2 infants). 

La quota de soci és de 25 Euros anuals.


El Programa d’Estiu suposa una despesa d’entre 300-400 Euros aproximadament (no se sap amb exactitud, cada any cal presentar la documentació per rebre una subvenció de la Conselleria d’Afers Socials i Cooperació). L’entitat Caixa Colonya també ens dona suport amb una subvenció anual. Aquesta quantitat és una part del preu total del bitllet d’anada i tornada de l’infant. La resta es cobreix amb els fons que l’Associació té i que aconsegueixen amb les activitats que organitza durant tot l’any per recaptar doblers. Els guanys es reparteixen de manera proporcional a la participació en les activitats de finançament entre les famílies per tal que el cost del bitllet sigui al més econòmic possible.


Durant els mesos d’estiu l’Associació organitza activitats i events diversos. Es demana la participació de totes les famílies. Els infants gaudeixen molt d’aquests moments en què es troben entre ells i és molt enriquidor per a les famílies compartir experiències.


Abans de cada programa es fa una reunió informativa per a totes les famílies participants. 


Si decidiu que us fa il·lusió participar i viure aquesta experiència, us demanam que us poseu en contacte amb nosaltres i ens faceu arribar la vostra decisió de formar part de l’Associació al més aviat possible. El tema burocràtic és molt lent i cal començar a gestionar la documentació amb molt de temps per tal d’organitzar l’arribada dels nins i nines. Necessitarem alguns documents per tal de formalitzar l’acollida. Us informarem de tot puntualment.


Un Somriure per Txernòbil